jul
06

Kan een gevelrenovatie de verkoopprijs van jouw huis verhogen?

Geschreven door: // admin
Geplaatst in: // Huis

Het restylen van je woning met als doel het beter verkoopbaar te maken is de afgelopen jaren heel gebruikelijk. Alles krijgt een fris nieuw verfje, er worden (tijdelijke) meubels neergezet en flink opgeruimd. Echter, de buitenkant van de woning wordt nog weleens vergeten. Een schone gevel is bepalend voor de eerste indruk van de potentiële koper en kan wel degelijk de verkoopprijs beïnvloeden.

Een eerste indruk maak je maar één keer!

De gevel van je woning staat bloot aan allerlei weersinvloeden. Niet zo raar dus dat in de loop van de tijd de gevel wat vuil geworden is. Gevelrenovatie werd tot voor kort vooral bij monumentale panden gedaan, maar ook voor de moderne woning biedt gevelreiniging kansen op de verkoopmarkt. Het is zelfs zo dat de stenen die bij monumentale panden gebruikt worden een langere levensduur hebben dan de stenen die de laatste vijftig jaar in de bouw gebruikt zijn. De stenen van nu worden sneller vuil en dit maakt dat je woning eerder toe is aan gevelrenovatie.

Voor buiten én binnen

Gevelrenovatie is overigens niet iets dat je alleen doet voor het aangezicht van je woning. Net zoals bij dakreiniging of dakcoating overweeg je waarschijnlijk gevelrenovatie omdat je je huis een frisser uiterlijk wilt geven, maar er is meer. Een gevel heeft een functie: je woning beschermen. Zonder goede gevel zou je immers elke regenbui waterschade in je woning hebben. Als je gevel aangetast is door bijvoorbeeld de vele regenbuien, kan het zijn dat hij niet meer zo goed vochtwerend is, als nodig voor je woning. Met gevelrenovatie voorkom je problemen. Je gevel kan er weer jaren tegenaan en vochtproblemen in je woning zijn voorkomen of verleden tijd.

Achterstallig onderhoud versus renovatie

Een vieze en beschadigde gevel duidt op achterstallig onderhoud. De kans dat je een woning verkoopt met een gevel die niet helemaal intact is, is dus veel minder groot dan dat je een woning verkoopt met een gevel die gerenoveerd is. Als gevelrenovatie niet direct invloed heeft op het bepalen van je verkoopprijs, zal het zeker invloed hebben op de termijn dat je de woning verkoopt. Een frisse woning is immers een stuk aantrekkelijker voor de potentiele koper. Gevelrenovatie bestaat uit gevelreiniging, het vervangen of herstellen van de voegen en impregneren. De gevel is na deze behandeling waterafstotend en beschermd tegen allerlei weersinvloeden.

Investering dubbel en dwars waard

Je bent wellicht van plan, als je je huis wilt verkopen, niet veel kosten meer aan je huis te maken. Opruimen en schoonmaken is immers vrijwel kosteloos en levert je veel op. Maar sommige schoonmaakklussen zijn een investering die het dubbel en dwars waard zijn. In het geval van gevelreiniging ziet je woning er na behandeling zo veel frisser uit, dat het wel degelijk invloed kan hebben op de prijs die je voor je woning kunt vragen. Zie het als een flinke opruim- en schoonmaakbeurt, maar dan aan de buitenkant van je woning. Het is overigens niet zo dat je, mocht je overgaan tot gevelrenovatie, wekenlang steigers rondom je huis hebt staan. De ‘facelift’ wordt met de modernste technieken zo snel gedaan, dat mensen in je omgeving er nauwelijks iets van merken. Maar reken maar dat ze hun hoofd nog een keer extra omdraaien als het klusje geklaard is, je woning is immers het bekijken weer waard!