jul
12

De grootste energieslurpers in huis: pak ze aan!

Geschreven door: // admin
Geplaatst in: // Huis

Zuinig leven willen we allemaal, toch? Minder betalen voor onder andere stroom, gas en water vindt iedereen fijn, en het is ook nog eens beter voor het milieu. In dit artikel geven we je handige, praktische tips om in ieder geval geld te besparen op je maandelijkse stroomrekening. Denk jij dat je het kan?

energieslurpers

Tip 1: Wasmachine: kort programma op lage temperatuur

Hoe vaak is je kleding nog écht vies? Niet vaak, toch? Daarom kun je ook best het overgrote deel van je wasjes op kort programma draaien, en op een temperatuur van 30 graden. Het scheelt al gauw 50 cent per wasbeurt! Plan eens in de week een lang wasprogramma van 60 graden, bijvoorbeeld met je beddengoed en handdoeken.

Top 2: Verlichting: vervang halogeen in LED

De tijd dat de halogeenlamp vanzelfsprekend in ieder huishouden te vinden is, is voorbij. De LED-lamp neemt het over. Logisch, want LED lampen zijn aanzienlijk zuiniger dan halogeenlampen en gloeilampen, en gaan ook nog eens veel  langer mee. Een LED lamp schijnt tot wel 20 keer (!) langer dan een halogeenlamp, en verbruikt tijdens de branduren ook nog eens 8 keer minder! Bestel dus snel wat LED lampen om jouw halogeenlampen te vervangen!

TV en laptop: uit in plaats van stand-by

Heel simpel: zet je laptop, computer, TV, dvd-speler en andere apparaten uit wanneer je ze niet gebruikt. Het scheelt je enkele tientallen euro’s per jaar en het wordt net zo snel gewoon om alles uit te zetten als dat het een gewoonte is om alles op stand-by te zetten. Lees meer over het stroomverbruik van apparaten in de stand-by-stand in dit artikel.

Vriezer: zet ‘m in de garage!

Eén van de grootste stroomverbruikers in huis is de vriezer. De plaats waar je de vriezer plaatst is dan ook belangrijk voor het verbruik ervan. Zet je de vriezer in de woonkamer en stook je het daar 21 graden warm in de winter? Dan moet de vriezer extra hard werken om de temperatuur binnenin laag te houden. Plaats de vriezer daarom bij voorkeur in de garage bijvoorbeeld. Daar is het vaak al frisser dan in de woonkamer, en dat komt het stroomverbruik van het apparaat ten goede.