feb
05

Klust u veilig binnens- en buitenshuis?

Geschreven door: // Jet en Co
Geplaatst in: // Klussen

Iedereen heeft ergens in huis wel zo’n lijstje liggen met klussen die nog in en rondom het huis gedaan moeten worden. Logisch, want een gebouw eist eigenlijk continue onderhoud. Denk aan de deuren en raamkozijnen die graag weer een nieuwe lik verf willen, die lamp die al een eeuwigheid moet worden vervangen, een nieuwe radiator ophangen of misschien wel een compleet nieuwe keuken installeren. Er is altijd wel wat te doen.

En dus graaft u in het weekend of in uw vakantie naar gereedschap dat u goed kan gebruiken voor één van die klussen die het langst op de lijst staat. Maar hoe veilig gaat u eigenlijk te werk tijdens het klussen? De meeste ongelukken met gereedschap gebeuren rondom het huis, omdat men het werk dat moet gebeuren verkeerd inschat. ‘Dat doe ik wel even zelf’, is vaak de instelling, terwijl u met uw oude kleding aan het klussen slaat.

Dat neemt uiteraard risico’s met zich mee. Waarom zou een professional beschermende kleding, veiligheidsschoenen en een hoop veiligheidsaccessoires dragen als het om gemakkelijk en ongevaarlijk werk gaat? Jaarlijks leidt zelf klussen tot zo’n 120 duizend gewonden, waarvan er zelfs 24 duizend uiteindelijk met ernstige verwondingen terecht komen op de spoedeisende hulp. De meeste slachtoffers hebben letsel aan de handen of vingers, het hoofd en de voeten of tenen. Deze letselgevallen kunnen gemakkelijk vermeden worden.

Als thuisklusser is het verstandig om hier lering uit te trekken en de meest basale veiligheidsmiddelen aan te schaffen. Trek voortaan een paar beschermende handschoenen aan als u met zware of scherpe voorwerpen werkt. Schaf een degelijke veiligheidsbril aan. Uw ogen zijn niet beschermd met een zonnebril tijdens het lassen en een eigen (glazen) bril is geen beschermmiddel.
Kies daarnaast voor bescherming van de oren door middel van oordopjes of oorkleppen.

Door op deze manier voortaan bewuster te kijken naar de klus die u gaat doen in of rondom huis en u op een verantwoordelijke manier te kleden, kunt u veel langer blijven klussen.

veiligheidsbril