apr
19

Met deze mooie tuinplanten maak je jouw tuin helemaal klaar voor het mooie weer

De lente is in volle gang en de zomer is in aantocht: tijd om je tuin op te fleuren. Je gooit alle eventueel overgebleven herfstbladeren in de groene container en zet hier en daar wat planten neer. Voor het echte perkgoed kun je het beste nog even wachten tot de zogenaamde IJsheiligen geweest zijn, maar we geven je alvast wat tips. Met deze planten haal je het mooie weer gewoon de tuin in!

Citrusboompjes: na een jaar kun je oogsten

De verzamelnaam citroenboompjes staat voor verschillende boompjes met citrusvruchten. Je moet hierbij denken aan citroen, sinaasappel, limoen, mandarijn en grapefruit, maar ook de redelijk onbekende vrucht kumquat. De boompjes geven een mediterrane sfeer en zijn het hele jaar groen. Je kunt deze boompjes heel leuk in een fleurige pot zetten, op een zonnige en lichte standplaats. Af en toe geef je hem wat water en mest. De grond mag best een beetje zuur zijn, daar houdt het boompje wel van. Met een beetje mazzel heb je na een jaar rijpe vruchten en kun je oogsten. Je moet deze boompjes wel binnen laten overwinteren, maar in de lente haal je ze ‘van stal’ en kunnen ze in je tuin de zomerse sferen weer binnenhalen.

Clematis: fleurt elke muur op

Een van de bekendste klimplanten is de Clematis, ook wel bosrank genoemd. Elke schuur, pergola of muur fleurt op met deze klimmer. Honderden soorten zijn er verkrijgbaar in evenzoveel verschillende kleuren. Voor elke smaak is dus een mooie Clematis te verkrijgen. De eerste bloeiers zijn in april al vrolijk, andere soorten bloeien juist in de zomer tot september. Er zijn ook groenblijvende soorten te koop. De plant is eenvoudig in verzorging. Hij heeft wel ondersteuning nodig om te klimmen. Een Clematis groeit in een pot, maar ook in de volle grond. Zet je hem in een pot dan moet je hem wel regelmatig watergeven. Na het bloeiseizoen kun je deze klimplant snoeien, zodat hij volgend jaar weer vrolijkheid brengt in de tuin.

Mandevilla: van mei tot de eerste vorst

Een klimheester die bloeit vanaf de lente tot het moment dat de vorst intreedt. De Mandevilla is een exotische plant die ook in ons klimaat heel goed kan vertoeven. De bloemen geuren heerlijk en hij groeit welig. Door die groei kan bij bijvoorbeeld ook de schutting of muur bedekken. De Mandevilla is een plant die geniet van de warmte en graag in de halfschaduw staat. Van regelmatig een slok water wordt hij blij. Wel is het aan te raden om zijn ranken te begeleiden. Als hij uitgebloeid is, kun je hem een beetje terug knippen en hem zijn winterplek geven.

Salvia: kruidig aroma brengt lente in de tuin

Salvia is een plant met lipvormige bloemen en met een bloeiwijze die kaarsachtig is. Hij groeit in een droge grond en op een zonnige plaats. Het is een makkelijke plant met weinig eisen. Salvia wordt ook wel Scharlei genoemd, of muskaatsalie. De plant heeft negenhonderd varianten en leeft oorspronkelijk in tropisch of subtropisch gebied. Zijn geur is te vergelijken met vers gesneden hooi, een geur die ongetwijfeld herinneringen oproept naar mooie zomerse dagen. Rupsen gebruiken deze plant als waardplant, waardoor de plant hoge ecologische waarde heeft. Salvia wordt zo ongeveer een meter hoog. Leuk detail: salvia betekent letterlijk genezen.

Lantana: heeft aantrekkingskracht voor vlinders, bijen en andere insecten

De Lantana is nog niet zo’n bekende plant, maar dat zou na dit jaar weleens kunnen veranderen. De Lantana heeft een hele mooie zomerse uitstraling en is ook nog eens een van de gemakkelijkste terrasplanten die er bestaat. Het is een zonaanbidder. Je kunt hem dus het beste in de volle zon zetten. Je zet hem in luchtige grond of in een fleurige pot waarin je onderin wat scherven legt. Dit doe je om het overtollige water niet de kans te geven de plant te verdrinken. De grond mag echter uit uitdrogen, je moet hem dus in de gaten houden en regelmatig water geven. Bloeit hij eenmaal, dan is het met zijn aantrekkelijke geur een favoriet van bijen, vlinders en andere insecten. Met deze plant is er dus altijd leven in de tuin!

dec
18

Tuinonderhoud in de winter

huisjeboompjeblogDe winter geeft vaak mooie taferelen met sneeuw en ijs. Maar voor je tuin is de kou niet altijd even goed. Je wilt graag je planten beschermen zodat ze na de winter weer net zo mooi worden als de zomer ervoor. Hiervoor is winteronderhoud nodig. Met tuinonderhoud winter klaar maken van je tuin, hoe doe je dat?

jul
23

Van veel naar geen muggen in de tuin: 3 tips

De zomer in Nederland is losgebarsten! We genieten van de warme zonnestralen, de gezellige terrassen en de lange avonden in onze tuin. Helaas zit er ook een nadeel aan de zomer: waar warm weer is zijn muggen, véél muggen.

Vervelend gezoem, oncharmante rode bulten, om nog maar niet te denken aan de jeuk. Muggen zorgen voor flink wat ergernissen, de volgende vraag is dan ook vast eens in je opgekomen: hoe zorg ik voor een muggenvrije tuin in de zomer?

jan
20

Oude bomen: karakteristiek of lastpost

niceginkgobilobatreeVeel bomen worden naar mate ze ouder worden karakteristieke bomen. Andere bomen richten juist veel schade aan als ze groter en groter worden en moeten op een gegeven moment geruimd worden. Zonde of nodig?

De oudste Japanse notenboom staat in China

Wist je dat een Japanse notenboom (Ginkgo biloba) meer dan 1.000 jaar oud wordt? Hoewel de naam anders doet vermoeden, komt deze boom uit China. In dit land schijnt het oudste exemplaar te staan, een karakteristieke boom van ongeveer 3.500 jaar oud. Denk er eens aan wat deze boom allemaal meegemaakt heeft! In Japan wordt een Ginkgo als een god vereerd, de boom staat symbool voor hoop, liefde, toverkracht, onveranderlijkheid, tijdloosheid en een lang leven. Geen wonder dat de boom zelf een lang leven heeft, niemand haalt het in zijn hoofd zo’n boom te kielhalen. In Utrecht is een karakteristieke Ginkgo te bewonderen, waarvan gezegd wordt dat hij in 1730 geplant is.

dec
28

Een tuinfeest in de winter

Winterse BBQIn Duitsland is het in sommige streken traditie om rond kerst en oud en nieuw een buitenborrel te houden. De BBQ gaat aan, de vuurkorf komt erbij en de glühwein wordt aangesleept. Na een paar glaasjes glühwein en een goed warme steak voel je niets meer van de kou en heeft het buiten bbq-en zeker een extra sfeertje. Samen een beetje afzien zorgt altijd voor wat extra gemoedelijkheid. Een traditie die we in Nederland over zouden kunnen nemen lijkt mij.

Basics voor een winters tuinfeest

Je kunt het feest natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt. Enkele belangrijke zaken zijn verwarming door middel van een bbq en/of een vuurkorf, goede en sfeervolle verlichting en verder genoeg drank en eten natuurlijk. Voor een zitfeest is comfortabel tuinmeubilair van belang, maar als je wilt dat er misschien wat gedanst gaat worden is het een goed idee om vooral niet teveel zit mogelijkheden te creëren.

okt
16

Haal binnen naar buiten

Huisjeboompjeblog - Haal binnen naar buiten kleinHet valt nu echt niet meer te ontkennen: de herfst is echt begonnen. Nog maar een maandje en dan zijn alle bomen echt helemaal kaal, de hortensia’s definitief uitgebloeid en het gras uitgegroeid. Dat betekent natuurlijk niet dat je pas weer in het voorjaar in de tuin aan de slag kan. Er zijn namelijk ook in het najaar nog genoeg manieren om van de tuin te genieten.

Begin met het opruimen van al het afgevallen blad, dat is even een rotklus, maar wel heel goed voor de grond. Snoei alles wat nu teruggesnoeid kan worden en plant hier en daar een paar mooie bollen, zodat je in februari alweer de lente in de tuin hebt. Daarna is het tijd voor het leuke werk: de tuin weer helemaal aankleden voor de donkere dagen.

Betrek binnen bij buiten voor veel sfeer. Zet bijvoorbeeld een mooie vaas neer met takken, al dan niet met (waterdichte) lampjes erin. Bij Tuincentrum Overvecht vind je hele mooie exemplaren. Over een maand begint de kerstshow hier alweer, waar je veel inspiratie opdoet voor de tuin. Waarom zou je een mooie boom of struik niet omtoveren tot kerstboom, met lampjes en hangers van vogelvoer? Zo hebben de vogels ook een leuk kerstfeest.

sep
20

Tuinhuisjes en Prieeltjes

Het is weer herfst. De zomer is zoals altijd te kort geweest. De lange zomeravonden buiten op het terras gaan nu echt niet meer. Maar, ik heb besloten dat het weer mij niet tegen zal houden om buiten te zitten. Om nou te bibberen op mijn klapstoeltje is wat overdreven, maar met een goed vest aan kun je het nog best een tijdje volhouden onder een prieeltje. En in een mooi ingericht tuinhuisje kun je het zelfs de hele winter volhouden.

Prieeltjes

Prieeltjes zie je niet zo heel veel in Nederland. In ieder geval niet voor eigen gebruik. In een park kom je ze regelmatig tegen. Het zal wel wat met het klimaat te maken hebben… Maar waarom zouden we eigenlijk geen prieeltje in onze eigen tuin plaatsen? Met terrasverwarming kun je het hierin namelijk heerlijk warm krijgen. Beter voor het milieu (en natuurlijk ook voor je elektriciteitsrekening) is het om een vuurkorf neer te zetten.

Er zijn allerlei verschillende soorten prieeltjes. Het verschil zit hem onder andere in het soort dak dat je erop plaatst. Zo bestaan er prieeltjes met een zadeldak, een piramidedak, een plat dak, een vijfzijdig dak, een lessenaars dak en een driezijdig dak. Je kunt jezelf er vast wel een voorstelling van maken hoe deze daken eruit zien.

jan
15

Verlichting voor een Winters Feestje

Winters Feestje

Wat mij de afgelopen feestdagen is opgevallen is dat steeds meer mensen met kerst of met oud en nieuw een buitenfeestje houden. Zo ook een goede vriend van mij. Hoewel ik enorm van buiten zijn houdt, moest ik toch even slikken bij de gedachte aan een kerstnacht buiten in plaats van binnen voor een warme kachel. Toch is het de leukste kerstnacht in jaren geweest. De combinatie van het samen zijn, lekker warme glühwein, een brandende vuurkorf, de geur & smaak van geroosterd vlees en gepofte aardappelen en een beetje afzien bleek enorm sfeerverhogend te zijn. En dan de feestverlichting en kerstverlichting die ze op hadden gehangen…super!