aug
14

Haagplanten in de tuin: privacy en praktisch

Geschreven door: // admin
Geplaatst in: // Tuin, Tuin inrichtenDe term haagplanten is een verzamelnaam voor alle planten die als doel hebben een stuk grond af te schermen. De haagplanten worden veelal in een dichte rij naast elkaar geplaatst en groeien zo in elkaar dat er een echte erfafscheiding of mooi strak haagje ontstaat. Er zijn heel veel soorten haagplanten, maar een ding hebben ze gemeen: ze zijn praktisch en geven je veel privacy.

Privacy met haagplanten

Veel haagplanten groeien snel en vallen mooi breed. Dit is perfect als je een haagplant zoekt als erfafscheiding. Jarenlang werd vooral de conifeer gebruikt als haagplant voor erfafscheiding. Nog steeds wordt deze veel verkocht, hoewel er inmiddels vele andere soorten te kiezen zijn. Neem bijvoorbeeld de laurierhaag, deze is binnen korte tijd zo dicht dat je er niet meer doorheen kunt kijken. Een laurierhaag is heel gemakkelijk, hij groeit goed en blijft groen. Met een laurierhaag heb je direct zoveel groen dat je je tuin een tuin mag noemen!

Praktisch: alle kanten op met een haagplant

Een haagplant is een praktische plant. Je kunt er alle kanten mee op. Je kunt kiezen voor laagblijvende haagplanten, die je in een mooie strakke haag snoeit, je kunt ook een beukenhaag kiezen. Deze laatste is robuust en kan tegen een stootje. In tegenstelling tot veel andere haagplanten, krijgt een beukenhaag bruine bladeren in de winter. Ze blijven echter wel aan de plant zitten, zodat ook een beukenhaag kan dienen als afscheiding.

Groenblijvend: het hele jaar sfeer

In de tropen is de tuin het hele jaar door groen. En dat terwijl de plant veel minder water krijgt dan bij ons. Niet veel planten zijn in ons klimaat het hele jaar groen. De laurierhaag is dat wel. Er zijn nog meer groenblijvende haagplanten, een buxus bijvoorbeeld, of een kardinaalsmuts. Voordeel is dat groenblijvende planten er het hele jaar gezellig uitzien, maar ook dat een haag van deze planten het hele jaar goed dicht blijft.

Het hele jaar planten

Sommige planten kun je beter in een bepaalde tijd van het jaar planten. Haagplanten kun je het hele jaar door planten, maar kijk voor de zekerheid wanneer het soort dat je hebben wilt het best geplant kan worden. Als we kijken naar de laurierhaag, dan is de beste tijd om hem te planten van oktober tot juni. Echter, hij kan in de rest van het jaar ook geplant worden. Koop je een laurierhaag in de zomer, dan krijg je hem waarschijnlijk in een pot geleverd. Laat je dan adviseren hoe je het planten het best aan kunt pakken.

Hoe snoei je haagplanten?

Elke haagplant heeft zo zijn eigen snoeibehoefte. Ook is het natuurlijk afhankelijk van hoe je de haag wilt hebben. Een laag haagje moet eerder gesnoeid worden dan een hoge haag. Wel geldt: voor groei heeft een haagplant snoei nodig. Snoei je niet, dan groeit een plant veel te breed. De meeste hagen kun je het beste snoeien in de zomer. Als startdatum kun je de langste dag nemen. In deze tijd van het jaar heeft de plant de grote groei achter de rug en loopt hij flink uit. Wil je een strakke haag, dan loop je waarschijnlijk wekelijks met de snoeischaar door je tuin. Vind je dat minder belangrijk, dan kun je met minder werk af. Afhankelijk van hoe snel je haag groeit moet je een snoeischema opstellen. Bij twijfel is het slim je te laten informeren door een specialist.

In allerlei maten en soorten

Laagblijvende haagplanten, snelgroeiende haagplanten, groenblijvende haagplanten, je hebt het soort planten in alle soorten en maten. Voor elke tuin en voor elke smaak is een haagplant te vinden. Kijk dus goed naar wat je wensen zijn, voor je besluit een haagplant aan te schaffen. Wil je een laag haagje om een border plaatsen? Dan heb je heel andere haagplanten nodig als voor bijvoorbeeld een haag die je wat meer privacy geeft. Hoe je het ook wendt of keert: een haagplant misstaat in geen enkele tuin. De plant is dan praktisch en geeft veel privacy, hij heeft gelukkig nog veel meer positieve punten. Een haagplant maakt je tuin compleet.

Deel je mee?Share on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestShare on Facebook