jan
20

Oude bomen: karakteristiek of lastpost

Geschreven door: // Jet en Co
Geplaatst in: // Buiten leven, Tuin

niceginkgobilobatreeVeel bomen worden naar mate ze ouder worden karakteristieke bomen. Andere bomen richten juist veel schade aan als ze groter en groter worden en moeten op een gegeven moment geruimd worden. Zonde of nodig?

De oudste Japanse notenboom staat in China

Wist je dat een Japanse notenboom (Ginkgo biloba) meer dan 1.000 jaar oud wordt? Hoewel de naam anders doet vermoeden, komt deze boom uit China. In dit land schijnt het oudste exemplaar te staan, een karakteristieke boom van ongeveer 3.500 jaar oud. Denk er eens aan wat deze boom allemaal meegemaakt heeft! In Japan wordt een Ginkgo als een god vereerd, de boom staat symbool voor hoop, liefde, toverkracht, onveranderlijkheid, tijdloosheid en een lang leven. Geen wonder dat de boom zelf een lang leven heeft, niemand haalt het in zijn hoofd zo’n boom te kielhalen. In Utrecht is een karakteristieke Ginkgo te bewonderen, waarvan gezegd wordt dat hij in 1730 geplant is.

Oude bomen kunnen veel schade aanrichten

Een wilg of een populier gaat meestal maar 100 jaar mee. Bij mij in de buurt worden op dit moment tientallen oude bomen met de grond gelijk gehaald. Deze bomen zijn oud en veroorzaken jaarlijks voor veel geld schade aan het wegdek. Bovendien bestaat het gevaar dat de bomen door plakoksels. Dit klinkt heel grappig, maar het is niets meer of minder dan het loslaten van de takken doordat er schors tussen de tak en de boom zit, in plaats van dat het goed aan elkaar gegroeid is. Deze aanhechting wordt met de jaren slechter en de kans bestaat dat de takken uitscheuren en dus zo maar op de weg vallen. Dit is gevaarlijk, omdat de weg waaraan de populieren staan een drukke verkeersweg is. Natuurlijk is het gevaar van de plakoksel niet zo goed te meten, maar samen met het beschadigen van het wegdek is voorkomen beter dan genezen.

Hoge bomen en vogels

Natuurlijk snapt iedereen dat het kappen van oude bomen die schade geven nodig is. Neemt niet weg dat het zonde is. Vogels huizen graag in hoge bomen en zijn ontheemd als hun plek ontnomen wordt. Voordeel van buiten wonen is dat er veel vogels in de omgeving zijn en dat zij zorgen voor gezellige geluiden. Dat zullen mensen in de buurt van de bomen moeten missen. Veel vogels als bijvoorbeeld eksters en kauwen, groeperen in hoge bomen. Eksters worden zelfs de hangjongeren onder de vogels genoemd. Eksters houden van kwetteren in grote groepen en maken daarom veel geluid. Ook in hoogstamfruitbomen worden veel vogels aangetroffen. Misschien twee vliegen in één klap slaan en een hoogstamfruitboom voor de tuin aanschaffen. Vogelgeluiden én vers fruit gegarandeerd en de boom wordt vanzelf een karakteristiek oudje…

Wil jij zelf ook een mooie boom in de tuin? Kijk dan eens in deze webshop: Hier kunt u bomen kopen en tevens terecht voor uw planten, struiken hagen en/of bloembollen!