sep
15

Een palmboom in Nederland, kan dat? Jazeker!

Geschreven door: // admin
Geplaatst in: // Buiten leven, Tuin, Tuin inrichten

Een palmboom in de sneeuw, het lijkt iets dat onwaarschijnlijk is. Toch zijn er diverse soorten palmboom die prima ins ons klimaat groeien. Wel vergt het de juiste behandeling, maar dat is prima te doen. Wil je een palmboom in je tuin? Dan heb je deze speciale behandeling natuurlijk voor de bijzondere plant over!

Winterharde palmboom

Vorst is de grootste bedreiging voor palmbomen. Op de plekken waar deze plant van origine groeit, komt de temperatuur nooit onder nul. Als je de palmboom in een grote kuip in je tuin zet, dan kun je hem beter beschermen tegen vorst. Kijk dus goed of je een winterharde palmboom koopt. Voorbeelden van winterharde palmbomen zijn de Trachycarpus fortunei, de Butia capitata of de Chamaerops humilis.

De eerste variant is een palm uit Azië. Tot vijftien graden onder nul is er met deze palm nog niet veel aan de hand. Mits je hem goed inpakt. Begin hier voor de zekerheid mee als het net onder het vriespunt is, voor je het weet ben je anders te laat. Dat inpakken kun je bijvoorbeeld doen met rietmatten of plastic. Deze plant is dus prima bestand tegen de Nederlandse vorst, echter hij is minder gecharmeerd van veel water.

Palmboom beschermen

Een palm is een subtropische plant. Zon vindt hij dus gewoonweg het best. Zet de palmboom daarom altijd op een zonnige plek in je tuin. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat de grond waar de palmboom in staat goed draineert en dat de boom wat beschut staat. Grondwater vindt de palmboom verschrikkelijk, dus zoek de droogste plek in je tuin op. Als je de palmboom in de winter met de punten naar boven vastbindt, krijgt beschadigen door regen geen kans. Een slim trucje is om een trechter op de bladeren van de palmboom te zetten. Een trechter maakt namelijk dat de plant beschermd is, maar toch lucht krijgt. Daarnaast kun je de palmboom beschermen met stro of riet. En je kunt in de herfst de afgevallen bladeren van andere planten in je tuin prima hergebruiken door ze op de wortels van je palmboom te leggen. Dit geeft een mooie afdekking, die goed beschermd.

Tips en trucs

Ook kun je de palmboom ter voorbereiding op een strenge winter bemesten. Dit doe je met speciale mest. Geef je gewone mest, dan groeit een palmboom te lang door. Nieuw blad is immers altijd minder goed beschermd dan oud blad. Koop je een palmboom voor in je tuin, vraag dan na waar hij opgekweekt is. Is een palmboom in warme gebieden opgekweekt, zal hij minder goed ons klimaat kunnen verdragen dan een palmboom die in een koeler gebied zijn oorsprong had. Daarnaast kun je het best kiezen voor een plant die al wat groter is. Een kleine plant is minder winterhard en slaat daarom in ons klimaat minder goed aan. Aangeraden wordt daarom een plant te kopen die minimaal vijftig centimeter hoog is.

Thuis tropisch

Met een palmboom heb je, zomer én winter, een tropische sfeer in je achtertuin. Dat kun je ook doorvoeren naar de rest van je tuin. Zo kun je meer exotische planten neerzetten. Als je voor de accessoires werkt met vrolijke kleuren, krijg je ook een tropisch effect. Wat ook leuk is, is een paar grote bamboestokken neer te zetten, of zelfs kiezen voor een schutting van bamboe of een tuinset. Onder andere exotische beplanting verstaan we bijvoorbeeld een mooie vijgenboom, een citrusboom, een paradijsvogelbloem (Strelitzia) of een Afrikaanse lelie. Deze planten zijn kleurrijk, groen en geven echt een zomerse sfeer. Bovendien passen ze goed bij de palmboom die je al in de tuin hebt staan. Voer je het helemaal in je tuininrichting door, kies dan ook voor exotische bestrating en bijvoorbeeld een gekleurde wand. Waarom naar verre oorden om te genieten van een tropische tuin als het ook thuis kan?

Deel je mee?Share on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestShare on Facebook